Over de zin (en onzin) van een Soul Retrieval

Misschien is het wel eens voorbij gekomen in je aandacht, misschien heb je er echt nog nooit van gehoord, en misschien ben je al langer nieuwsgierig naar wat een Soul Retrieval voor jou kan betekenen.

Ik vertel je er graag wat over, want ik vind het persoonlijk echt een ongelooflijk mooi ritueel. Een ritueel om eventueel verloren zielsdelen – of eigenlijk de kwaliteiten die met deze delen (tijdelijk) bij jou weg zijn gegaan – weer terug te brengen, zodat je een (nog) completer mens kan Zijn en een heler Leven léven.

Overigens: als ik spreek over zielsverlies, betekent dit op geen enkele manier dat je hele ziel vertrokken is. Zo werkt het niet. Als dat zo is, dan ben je of in een coma, of al overgegaan naar de andere kant…
Als ik spreek over zielsverlies, gaat het over delen, essenties, kwaliteiten die je verloren bent, omdat dát op dat moment in jouw leven er voor zorgde dat je ‘er bij’ kon blijven. In die zin doet ook je ziel precies wat je nodig hebt om te kunnen (over-) leven. Net als je lichaam dat 24 uur per dag voor jou regelt.
The Beauty of Life.

sjamanisme & zielsverlies

Volgens het sjamanisme kan bij een ernstige gebeurtenis of trauma een deel van onze essentie of onze ziel ons verlaten naar de zogeheten niet alledaagse werkelijkheid. We spreken dan van zielsverlies of Soul Loss. Binnen de westerse psychologie noemt men dit dissociëren.

Met een Soul Retrieval kan een sjamaan – of sjamanistisch practitioner – een zielendeel uit de niet alledaagse werkelijkheid opsporen, uitnodigen om weer terug te komen en daarmee de verloren gegane positieve essentie en kracht terug brengen.

Een Soul Retrieval is het terughalen van zielendelen uit de niet alledaagse werkelijkheid, waardoor de heelheid van de ziel herstelt. De Ziel staat in dit geval voor je essentie en je levenskracht.

hoe weet je of er sprake is van zielsverlies?

Eigenlijk, als ik heel eerlijk ben, en er heel helder naar kijk, denk ik dat nog weinig onder ons helemaal ‘compleet’ op deze wereld aanwezig zijn. We lopen in ons leven allemaal de nodige kleerscheuren op. Momenten die ons – bewust of onbewust – shockeren, (zwaar) traumatiseren, kunnen zielsverlies tot gevolg hebben. Zielsverlies kan zelfs al in de baarmoeder ontstaan, wanneer de moeder bijvoorbeeld in shock is over de zwangerschap, eerst niet zeker weet of ze dit kindje wel wil of kan krijgen? Of als de moeder veel stress ervaart tijdens de zwangerschap, om welke reden dan ook…

Zielsverlies is vooral een gevoel. Een gevoel dat je iets ‘mist’ in je leven, en je kunt er niet goed bij wat dit ‘iets’ is. Je voelt je afgesneden van een diepe verbinding met het leven. Het gevoel dat je ergens onderweg in jouw leven iets verloren bent, incompleet, een vorm van leegte…

kenmerken van zielsverlies

Ik denk dat zielsverlies voor iedereen een andere uiting geeft. Wel zijn er aantal kenmerken die redelijk gemeenschappelijk zijn:

 • het gevoel hebben niet te kunnen aarden, in het Hier,
 • je niet verbonden voelen met jezelf, de ander, het leven,
 • gezondheidsproblemen, (chronische of acute) ziekte,
 • het gevoel hebben achter een glazen muur te leven; als waarnemer van het leven, niet als deelnemer,
 • depressieve gevoelens ervaren tot depressief zijn,
 • veel stress ervaren die niet per se ‘past’ in hoe je leven is,
 • apathie & vergeetachtigheid,
 • altijd in (dezelfde) moeilijke relaties of situaties terecht komen,
 • geen (of heel weinig) herinneringen hebben uit je jeugd,
 • vooral op zoek zijn naar vervulling buiten jezelf,
 • (veel) moeite hebben om na een heftige gebeurtenis in je leven verder te kunnen, je blijft relatief lang ‘hangen’ in de pijn.

Met een Soul Retrieval breng je niet, zoals wel eens gezegd wordt, de pijn of het trauma terug. Nee, je brengt de pure essentie terug en de daarbij horende kwaliteit. De verloren kwaliteit. En ja, het kan zijn dat je na een Soul Retrieval het verdriet, de pijn, die je toen hebt ervaren wel voelt. Het kan ook zijn dat het met het terug krijgen van de verloren delen, je een periode van rouw ervaart. Rouw om datgeen wat je ooit verloren was, en daar op dat moment geen bewust Zijn op had. Door een Soul Retrieval kan dat bewust Zijn weer terug komen. En verdriet geven, boosheid. Dat is ok. En dit gevoel heeft gewoon even tijd nodig, en liefdevolle aandacht.

kan je ziel überhaupt delen verliezen?

Dat is een goede vraag. Waar ik zelf ook al echt lang over na heb gedacht, en naar heb gekeken. Want, een ziel is geen ‘vast’ gegeven. En hoe zij – of hij – er werkelijk uit zal zien? Nobody really knows. Ik ook niet. Het is zo gevoelsmatig, bijna ongrijpbaar, en tegelijkertijd is er een diep weten dat de ziel een belangrijke rol speelt in ons leven. De ziel staat voor je essentie. Jouw pure essentie. In verbinding met je ziel kun je jouw volledige levenskracht voelen stromen, en jouw kwaliteiten léven.

Mijn levenservaring, en de ervaring met dit prachtige ritueel hebben mij in ieder geval laten zien, voelen en – ten diepste – ervaren dat het wel degelijk mogelijk is dat delen van je ziel kwijt te raken. Daar heb ik geen twijfels meer over. Na één van mijn meest traumatische ervaringen met een leraar binnen het sjamanisme (hoe bijzonder…) is het mij heel helder geworden dat zielsverlies mogelijk is. Als ook het herstel van dit verlies.

Wat ik – mede door deze ervaring – heel graag op je hart (en ziel) wil drukken: mócht je bij iemand een Soul Retrieval gaan ervaren (of welk ander ritueel dan ook eigenlijk), zorg er dan voor dat je je veilig voelt bij deze persoon. Vraag naar zijn of haar ervaringen in dit werk. Zorg dat je je vertrouwd voelt, gezien voelt en er genoeg ruimte is voor vragen en nazorg.

wat is een Soul Retrieval niet?

Een Soul Retrieval is geen ‘quick fix’ wat al je problemen als bij toverslag oplost. Een Soul Retrieval is een (prachtig) deel van het geheel. Een prachtig, mysterieus en tegelijkertijd zo’n helder kloppend deel. Een Soul Retrieval brengt jouw verloren delen terug. Het is daarna ook aan jou om deze delen echt te verwelkomen in jouw leven. Ze de tijd geven om te integreren. Met bewuste aandacht. Op jouw manier.

Ja, op de diepere laag zal de Soul Retrieval altijd haar werk doen. Voor een echt belichaamde ervaring, heb je zelf ook jouw deel te doen. Daarom doen we na een Soul Retrieval ook nog een reis om te vragen wat je kunt doen, een ritueel of iets anders. Zodat je er voor kunt zorgen dat jouw teruggehaalde delen zich welkom voelen en de aandacht krijgen die ze misschien nodig hebben. Het klinkt misschien gek, maar op een bepaalde manier heb je het vertrouwen soms terug te winnen.

Hoe een Soul Retrieval uiteindelijk uitpakt, in jouw leven, dat is niet te voorspellen. De ervaringen lopen zo ongelooflijk uiteen. Iedereen ervaart anders. Met alle liefde en zorg, haal ik jouw verloren zielendelen terug, zodat jij je heler en completer mag voelen. Ik vind dit oprecht de mooiste reizen om te maken.

 “Life after a Soul Retrieval is about learning how to live in this World,
as a whole.”
~ Sandra Ingermann

 

 

 

 

 

 

 

 

hoe ziet een Soul Retrieval er uit?

 • Wanneer je bij mij komt voor een Soul Retrieval, hebben we van tevoren eerst een kort gesprek over het ‘waarom’ je voelt dat een Soul Retrieval voor jou is. Dit kan telefonisch, of live. Afhankelijk van de tijd en ruimte die wij beide hebben.
 • De sessie zelf is altijd live en houdt in dat ik voor jou op (trance-) reis ga naar de niet alledaagse werkelijkheid. Samen met mijn krachtdieren, gidsen en andere helpers reis ik af naar de beneden-, midden- of bovenwereld. Hierin laat ik mij leiden door wat mijn helpers mij aangeven.
 • Wij liggen samen naast elkaar op een comfortabele plek. Onze handen maken contact, zodat ik ook écht fysiek contact kan maken met jou. Ik reis met de vraag om mij te brengen naar jouw verloren delen, en de essentie die met deze delen zijn vertrokken. Het kan zijn dat ik heldere beelden zie over wat jou is overkomen, maar over het algemeen zijn het meer metaforische beelden, waarin je situaties die jou zijn overkomen zult herkennen.
 • De reis zelf duurt ongeveer een half uur. Afhankelijk van wat ik tegen kom. Als ik voor het moment de delen terug heb gehaald, dit zijn er per sessie maximaal 3, zal ik daarna elk deel, de verloren essentie, terugblazen in jou. Eerst in de hartstreek, daarna in de kruin. Ik sluit deze daarna ook af.
 • Jij hoeft zelf tijdens de reis niets te doen. Alleen maar aanwezig te zijn. Na afloop zal ik mijn ervaring, dat wat ik heb gezien en terug gehaald, met jou delen. Vervolgens maak je zelf, of ik doe dit voor jou, nog een reis op de drum. Om de delen echt welkom te heten. En ook om eventueel informatie te krijgen over dat wat je zelf kunt doen om de herenigde delen in jou te kunnen integreren.
 • Daarna ronden we de sessie af. Ongeveer een week later hebben we nog contact over jouw ervaring, hoe het met je gaat, en of je nog iets nodig hebt. Op deze manier maken we jouw ervaring helemaal ‘rond’.

Het is prachtig. Jij – en jouw verloren delen – zijn welkom!

PS. de prachtige tekening is van Ellen Uytenwaal.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Wil je graag even persoonlijk contact? Dat is vanzelfsprekend mogelijk. Graag zelfs. Dan weten we snel genoeg of je bij mij op de juiste plek bent om jouw persoonlijke ontdekkingsreis te maken. Stuur mij een berichtje en ik neem contact met je op. Fijn om je te ontmoeten!

5 + 15 =