Wat is sjamanisme, in Nederland?

Sjamanisme in Nederland. Tegenwoordig lijkt ‘het’ sjamanisme meer dan ooit weer van ‘nu’. Het is zo’n woord dat bepaalde emoties op kan roepen. Een vorm van nostalgisch verlangen? Mensen worden er weer en opnieuw en meer naartoe getrokken. Jij waarschijnlijk ook. Anders zou je dit nu niet lezen 🙂 

Maar, waar gaat het dan eigenlijk over? Sjamanisme? Wat ís het dan? Wat brengt het jou? En wat maakt dat het in deze tijd lijkt of ‘sjamanen’ als paddestoelen uit de grond herrijzen? In Nederland? Sjamanisme is toch eigenlijk iets van ‘daar’, niet van ‘hier’? Althans, dat idee had ik zelf lange tijd… Niets in minder waar. Sjamanisme in Nederland is oud, diep geworteld en op haar plek. Verbonden met de natuurvolkeren. 

In mijn beleving is het niet voor niets, dat sjamanisme in Nederland, juíst in Nederland, deze manier van denken, doen en leven weer zo sterk gezien en gevoeld wordt. Het is Tijd om ons weer te herinneren wie we werkelijk Zijn, en daarin speelt ‘the shamanic way of living’ een hele mooie prachtige krachtige rol. 

Valentine Schuitema ~ “Ik heb door de sjamanistische training een andere, mooiere kijk op het leven en mijn levenspad gekregen. De avonden waren enorm bijzonder, de reizen op de drum, het medicijnwiel lopen, mijn voorouders ontmoeten: het heeft mij echt heel veel gebracht.”

Wat kan sjamanisme jou brengen?

Het je weer opnieuw verbinden met sjamanistische rituelen is voor iedereen andere ervaring en zal vele verschillende lagen in jou raken. Wel zijn er paar grote gemeenschappelijke gevoelens die het verbinden met het sjamanisme, de rituelen, de sjamanistische reizen jou zullen brengen:

  • op een ander niveau jezelf leren begrijpen
  • een diepere verbinding met de natuur en al haar krachtbronnen, vanuit de geziene wereld en de ongeziene wereld
  • een gevoel van thuis komen bij jezelf, en dus ook bij de ander
  • een herinneren van oude levens en terug halen van verloren delen van je Zelf, jouw ziel
  • (weer en meer) vertrouwen op je intuïtie, wat jouw natuur jou te vertellen heeft, en jouw leven zoals het zich laat zien.
  • de magie van het leven weer gaan Zien én ervaren!
  • een dieper Weten herinneren dat er meer is op Aarde, tussen Hemel & Aarde, dan dat wat we met onze blote ogen waarnemen
  • liefde voor wie jij Bent…

Elkie Jordans ~ “Door weer kennis te maken met het sjamanisme, heb ik een diepere laag in mijzelf (her)ontdekt, de connectie met het AL en rust in het midden van de storm van het leven. Mijn sessies en sjamanistische trainingen bij Nanna Nicole hebben mij laten inzien wat mijn eigen echte pad is in dit leven.  Nanna is zachtaardig, meevoelend en heel helder. Geen gezweef, geen elitair gedoe. Het is puur. Echt.”

Het sjamanisme in Nederland & onze Voorouders

Het sjamanisme is sterk verbonden met het Voorouderlijke Veld. Jouw Voorouders. Reizen naar het / jouw Voorouderlijke Veld is een prachtig avontuur. In de geschiedenis van Nederland en onze voorouders is – net als in zo veel landen – veel ongezien verdriet, zijn er genoeg niet gehuilde tranen, en zit ook nog heel veel Kracht ‘verborgen’. Zowel het verdriet als de kracht zijn beide onderdrukt geweest. In mannen. En in vrouwen. Lange tijd hebben onze Voorouders niet het leven kunnen leven wat misschien wel voor hun bedoeld was. En dat dragen wij nog altijd in ons. Wie wij nu zijn, wie jij nu bent geworden, dat gaat allemaal nog zeker 7 generaties terug. En wij, in deze Tijd, in Nederland zeker, hebben nu veel meer de ruimte en de mogelijkheden om onze Voorouders opnieuw te eren, te leren kennen, en daarmee herkenning te vinden ons zelf. Voor mij is dit een belangrijk deel van wat het sjamanisme in Nederland kan brengen. Helderheid, liefde en een vorm van heling in het Voorouderlijke Veld. Helderheid en heling voor ons zelf en onze kinderen die na ons komen. 7 generaties… Zodat wij én zij vrij, vrijer en vrijest kunnen Zijn en er ruimte kan ontstaan voor het Nieuwe.

Het sjamanisme & de andere Werelden

Eén van de belangrijkste (en mooiste) aspecten van het sjamanisme is het reizen naar andere Werelden, om daar kennis op te halen. Om helder te kunnen reizen, is het essentieel om eerst je eigen ‘stukken’ te kennen. Weten wat van jou is. Het licht én zeker ook het Donker, jouw eigen schaduwkanten. Zodat hier geen verwarring over kan ontstaan, en je zuiver kunt reizen en Zien. Wanneer je begint binnen het sjamanisme, zul je eerst vooral voor jezelf reizen. Om hier vaardigheid in te krijgen. Meer begrip. Voor wat je tegenkomt.

Zoals ik heb het geleerd in mijn trainingen sjamanisme, bestaat de wereld uit drie werelden. De benedenwereld, de middenwereld en de bovenwereld. De middenwereld is het de wereld waar wij nu leven, elke dag. Dat wat we nu zien, ervaren. De benedenwereld is de wereld van (natuurlijke) krachtbronnen, krachtdieren, álles is eigenlijk mogelijk in de benedenwereld en je kunt er álles tegen komen. De benedenwereld is loepzuiver in het jou laten Zien wat op dat moment belangrijk is. De bovenwereld is vaak ‘lichter’ en de wereld van de engelen en de gidsen. Het reizen in deze verschillende werelden biedt oprecht een hele Wereld aan nieuw Weten.

Myrtle Vreedenburgh ~ “De sjamanistische trainingen en sessies hebben mij een groot gevoel van thuiskomen gegeven, een herinneren wie ik werkelijk ben en mij laten zien wat er van nature al in mij zit. Heel veel inzichten. En zo fijn om echt gehoord te worden zonder oordeel en heel veel begrip. Veilig. Bij Nanna mag je er helemaal zijn, zoals je Bent.”

Wat heeft het sjamanisme in Nederland mij gebracht?

Het opnieuw in contact komen met het sjamanisme, gewoon, hier in Nederland heeft mij zó veel gebracht, dat ik er een boek over zou kunnen schrijven. Al van jongs af aan voel ik mij aangetrokken tot de natuur en heb ik mij niet ‘thuis’ gevoeld in deze wereld, in dit leven, in Nederland? Het verlangen naar écht leven in de natuur was (en is) altijd heel groot geweest. Het voelde voor mij altijd alsof ik er een beetje ‘buiten’ stond. Ik stond er niet buiten, en helemaal hier was ik ook niet? En dus bleef ik zoeken. Op mijn manier. Via omwegen. Met dikke valkuilen in de weg. Soms even stukje heel hard doorlopen. Maar, écht thuis én aanwezig? Nee, dat voelde ik mij niet.

Ik heb behoorlijk wat therapieën mogen ervaren, omdat ik mij ergens af vroeg wat er ‘mis’ was met mij. Ik was niet blij. Maar ik had geen échte reden? Zeker niet volgens de maatstaven van de maatschappij: mijn ouders leefden nog, een fijn huis, gezond, ik kon studeren, werken, slim, knap, vrienden, feestjes, blablabla… Ik ‘voldeed’. Ook al weet ik nu wel beter, en zat (zit) er veel trauma in mijn systeem. Sommige therapieën hebben mij echt wel wat gebracht. Anderen maakten mij alleen maar vermoeider en brachten mij alleen maar verder weg van mij, van thuis…

En toen, in het jaar dat mijn papa overleed, ontmoette ik mijn zielenvader. Althans, dat was wat ik toen dacht. Een sjamaan. Gewoon hier. In Nederland. Dicht bij mijn huis zelfs. In mijn eigen woonplaats; een sjamaan in Nederland! Op nog geen 5 kilometer afstand! Ik hoefde dus niet naar de jungle, ergens ver weg, daar waar ik wel lang geleden een deel van mijn hart weer vond.

Ik schreef mij in, eerst voor een basistraining sjamanisme. Want, ik had mij ook net ingeschreven voor mijn opleiding tot natuurgeneeskundige therapeut. De eerste sjamanistische reis op het geluid van de drum was onmiddellijk diepe herkenning: “Het bestaat wel.” Hier kwam ik thuis. Ook al deed het pijn. Heel veel pijn. Mijn hele lichaam deed pijn, door het geluid van die drum, wat diep resoneerde in elke cel van mijn lichaam. Ik heb gehuild, gehuild, gehuild. Van de pijn. En van het gevoel van thuiskomen… “Dit is waar ik moet zijn.” Dat is wat ik tegen mijzelf zei. Dit ken ik. Hier ben ik eerder geweest. Hier ken ik de weg, ook al is het echt heel lang geleden…

Het pad van de sjamaan in mij…

Vanaf dat moment heeft mijn pad van de sjamaan zich mogen ontvouwen. Op alle mogelijke lagen. Ik ben ‘het’ aangegaan. Ik ben mijzelf aangegaan. Oude levens. Dit leven. Alles. Want, dat is wat het sjamanisme in eerste instantie voor mij betekent: het Aangaan. Het echt aangaan van het leven. Mijn leven. En ervaren dat er zó veel meer is dan dat waar wij mee opgroeien of met het blote oog waarnemen. Die diepe verbinding met de natuur en onze natuur weer herinneren. Met de Aarde. De Hemel. Het hele kleine en het Grootse oneindige…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Wil je graag even persoonlijk contact? Dat is vanzelfsprekend mogelijk. Graag zelfs. Dan weten we snel genoeg of je bij mij op de juiste plek bent om jouw persoonlijke ontdekkingsreis te maken. Stuur mij een berichtje en ik neem contact met je op. Fijn om je te ontmoeten!

15 + 4 =